Business Best
menu icon




Το σύνδρομο Burnout – Η επαγγελματική εξουθένωση





Το σύνδρομο Burnout – Η επαγγελματική εξουθένωση

 

Το σύνδρομο Job Burnout, η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι μόνο η υπερκόπωση, η υπερβολική σωματική κούραση που νιώθουμε, Σύμφωνα με τη Mayo Clinic η εργασιακή εξουθένωση συνδέεται άμεσα με το εργασιακό μας άγχος, συνδυάζει τη σωματική και τη συναισθηματική μας κούραση.

Tα συμπτώματα του burnout

  • Το πρωινό ξύπνημα έχει γίνει δυσκολότερο, η διαδικασία να σηκωθείς, να ετοιμαστείς και να βρεθείς στο χώρο εργασίας σου είναι σχεδόν οδυνηρή.

  • Όταν βρεθείς στον εργασιακό σου χώρο, νιώθεις πως δε μπορείς να συγκεντρωθείς κι είσαι συνεχώς νευρική ή αγχωμένη.
    Χάνεις την υπομονή σου πολύ εύκολα με τους συνεργάτες, τους συναδέλφους και τους πελάτες σου.

  • Θεωρείς πως ο τρόπος που δουλεύεις δεν είναι παραγωγικός, αποτελεσματικός ή δεν αισθάνεσαι δημιουργική.

  • Δεν νιώθεις χαρούμενη όταν καταφέρνεις κάτι πολύ δύσκολο.

  • Στην εργασία σου κοιτάς μονίμως το ρολόι και ανυπομονείς να σηκωθείς να φύγεις, να γυρίσεις στο σπίτι σου. Ανυπομονείς να έρθει το Σαββατοκύριακο ή το ρεπό σου γιατί πιστεύεις πως θα νιώσεις καλύτερα. Αλλά ακόμα και όταν έρθει εκείνη η μέρα δυσκολεύεσαι και αγχώνεσαι γιατί ξέρεις πως θα επιστρέψεις πάλι στη δουλειά.

  • Αν έχεις τη δική σου επιχείρηση, ένα συνεχές άγχος υποβόσκει που σε εμποδίζει να δεις ξεκάθαρα τα προβλήματα ή τις λύσεις.

  • Το άγχος πλέον αρχίζει και σου προκαλεί αυπνία, ή έχεις έντονα σωματικά συμπτώματα.

  • Είσαι συνεχώς θυμωμένη, απαισιόδοξη και μελαγχολική ή έχεις γίνει κυνική.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από τα συμπτώματα του burnout, της επαγγελματικής εξουθένωσης που προκαλείται από το εργασιακό στρες, το άγχος που βιώνουμε πολλοί από εμάς στη δουλειά μας. Αυτή η  έλλειψη ενθουσιασμού, το αίσθημα της απογοήτευσης, η σωματική και συναισθηματική εξάντληση δεν αφορά μόνο εμάς.

Το burnout στη διάρκεια της πανδημίας.

Η πανδημία και η επιβολή της τηλεργασίας φαίνεται πως επιδείνωσε την “εργασιακή επιδημία του burnout” και έχει επηρεάσει κυρίως τις γυναίκες. Σύμφωνα με την έρευνα από την εταιρεία Deloitte σχεδόν το 50% έχει βιώσει πρόσφατα το εργασιακό burnout.  Οι συμμετέχουσες της έρευνας ήταν 5.000 εργαζόμενες γυναίκες από 10 διαφορετικές χώρες, σε πολλές από τις οποίες παρατηρήθηκαν «ανησυχητικά ποσοστά» άγχους και εργασιακής εξάντλησης.

Επαγγελματική Εξουθένωση και Business Coaching

Το business coaching μέσω των συνεδριών, ομαδικών ή ατομικών, προσφέρει συγκεκριμένα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εργασίας μας ή της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και ανάμεσα σε αυτές και το burnout. 

Με τη βοήθεια των εργαλείων του coaching επανεξετάζουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην εργασιακή εξουθένωση και να προσδιορίσουμε εκ νέου τους επαγγελματικούς σας στόχους. Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, τη συναισθηματική μας ισορροπία ή την οικογενειακή μας ζωή.

  • Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις εργασιακές συνθήκες; 

  • Πώς μας επηρεάζει ο φόρτος εργασίας, το ωράριο, η σχέση με τους συναδέλφους και τους υφισταμένους ή τους  προϊσταμένους μας, με τους πελάτες, η αξιοκρατία, ο έντονος ρυθμός εργασίας, η αμοιβή μας;

  • Ταιριάζουν οι εργασιακές μας συνθήκες με την προσωπική μας ζωή και τις προσωπικές μας αξίες;

  • Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την αμφιβολία, την απογοήτευση ή την απάθεια με τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα;

  • Πως μπορούμε να προσδιορίσουμε τους στόχους μας; 

  • Ποιες ενέργειες χρειάζονται για να κατακτήσουν τους στόχους μας; 

  • Τι θα μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην εργασιακή και στην προσωπική μας ζωή και να αντιμετωπίσουμε το burnout.

Οι συνεδρίες του Business Coaching

Το business coaching σου δίνει  τα εργαλεία και ο business coach σου δίνει τη στήριξη για να αφήσεις πίσω σου το burn out και να βρεις τη χαρά στην εργασία σου! Στην πρώτη σου συνεδρία ξεκινάς να θέτεις στόχους: πώς να πατήσεις το κουμπί off και να αφήσεις για την επόμενη ημέρα τα εργασιακά σου καθήκοντα και πώς να ξεκινήσεις να βρίσκεις την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.



Μοιράσου αυτό το άρθρο