Business Best
menu icon




Coaching & καριέρα





 

Case study 2: Απόφαση καριέρας

Μελέτη περίπτωσης: Ένας επιτυχημένος διευθυντής τράπεζας έρχεται αντιμέτωπος με μια πολύπλοκη απόφαση σχετικά με αλλαγή καριέρας κι ανακαλύπτει τι πραγματικά θέλει στη ζωή του.

Αρχή της συνεδρίας – Διαπίστωση

Μερικές φορές η βάση πάνω στην οποία πρέπει να ληφθεί μια απόφαση είναι πολύπλοκη. Μοιάζει αδιέξοδη. Καμιά από τις υπάρχουσες επιλογές δεν είναι αρκετά ελκυστική. Ο Ernest, διευθυντής με εξαιρετικά εντυπωσιακή καριέρα στον τραπεζικό τομέα, κάθισε απέναντί μου, μιλώντας επί 30 λεπτά με κάθε λεπτομέρεια για την απόφαση που έπρεπε να πάρει επιλέγοντας ανάμεσα σε δύο θέσεις εντός της τράπεζας. Έπρεπε να αποφασίσει μέσα σε τέσσερις ημέρες. Η πολυεθνική τράπεζα στην οποία εργαζόταν βρισκόταν σε κατάσταση χάους λόγω μιας αναδιοργάνωσης. Εκείνο τον καιρό, ήταν μεταξύ παλαιάς και νέας δομής κι υπήρχαν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες. Τον ρώτησα: « Πώς μπορώ να σας βοηθήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα 30 λεπτά που μας απομένουν;». « Δεν ξέρω», απάντησε. «Έτσι και αλλιώς, δεν έχω χρόνο να προετοιμαστώ γι’ αυτά που πραγματικά θα ήθελα, μέσα στις τέσσερις ημέρες που έχω στη διάθεσή μου για να αποφασίσω. Ξέρετε, μέχρι σήμερα όλες οι κινήσεις που αφορούσαν στην καριέρα μου καθοδηγούνταν από εξωτερικές συνθήκες. Βασικά, αυτό που θα ήθελα πραγματικά θα ήταν να αρχίσω να έχω χρόνο για τον εαυτό μου, να αποφασίσω τι θέλω, να διαμορφώσω τη ζωή μου σύμφωνα με το δικό μου όραμα. Αλλά, αντί γι’ αυτό, βρίσκομαι πάλι καθηλωμένος ανάμεσα σε δύο μόνο επιλογές».

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Τον ρώτησα εάν έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το θέμα. Είπε πως ναι, ότι το να διαμορφώσει την ίδια του τη ζωή ήταν πολύ σημαντικό. Είπα: « Ας δούμε αυτό το θέμα σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10. Αν το 10 σημαίνει ότι διαμορφώνετε τη ζωή σας όπως θέλετε εσείς, πού βρίσκεστε τώρα πάνω στην κλίμακα;». Μετά από σκέψη είπε ότι βρισκόταν στο 2,5 και έτσι συζητήσαμε για τα επόμενα 20 περίπου λεπτά, τις μικρές διαφορές ανάμεσα στο 2,5 και το 1 της κλίμακας. Ρώτησα πολλές φορές: « Τι άλλο υπάρχει ήδη στο 2,5;». Μιλήσαμε για μικρές επιτυχίες που είχε με την τράπεζα ή την οικογένειά του, τη συστηματική ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ως προπονητής ποδοσφαίρου νέων, καθώς και κάποιες προσωπικές επιτυχίες στη σχέση του με τη γυναίκα του. Τον ρώτησα για ποιο από όλα αυτά ένιωθε πιο περήφανος. Απάντησε: « Για το γεγονός ότι ήρθα να σας συναντήσω σήμερα! Κίνησα γη και ουρανό για να έρθω σε αυτό το ραντεβού, ανέβαλα δύο συναντήσεις, οδήγησα από τη Ζυρίχη και τώρα κάθομαι εδώ και έχω αρχίσει ήδη να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου, παρ ΄όλο που το κόστος θα είναι να δουλεύω όλο το Σαββατοκύριακο για να προλάβω τη δουλειά που έμεινε πίσω». Ήθελα να μάθω εάν, σχετικά ε την απόφασή του, χρειαζόταν κάτι άλλο από εμένα προτού ολοκληρώσουμε τη συνεδρία. «Όχι, ξεχάστε την απόφαση. ‘Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει απόφαση της οποίας τις συνέπειες να μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα.

Τέλος της συνεδρίας – Απόφαση

Ό,τι και να αποφασίσω στο τέλος , το σημαντικό για μένα είναι ότι συνειδητοποιώ πως έχω αρχίσει να κάνω αυτά που είναι σημαντικά για μένα». Αφού είπε αυτά τα λόγια, επέστρεψε στη Ζυρίχη με την αυτοπεποίθηση του άντρα που είχε αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του. Όταν φαίνεται να μην υπάρχει λύση σε ένα δίλημμα, ως coaches μπορούμε κάποιες φορές να φανούμε χρήσιμου προσφέροντας μια άλλη οπτική και μια τρίτη επιλογή. Από μια κοινή γνωστή έμαθα ότι ο Ernest τα καταφέρνει καλά στο να διαμορφώνει τη ζωή του.

Peter Szabo/Daniel Meier

Το coaching ξεκάθαρα & απλά

Σύντομο coaching στοχευμένο στη λύση: Βασικές αρχές

Εκδόσεις πληθώρα , Νοέμβριος 2014



Μοιράσου αυτό το άρθρο