Business Best
menu icon




Βρίσκω τα δυνατά σημεία και τις αρετές του χαρακτήρα μου!





 

Το CSV (Character Strengths and Virtues) είναι ένα θεωρητικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε για την διευκόλυνση πρακτικών εφαρμογών στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας ύστερα από έρευνα από τους Dr. Martin Seligman, πατέρα της Θετικής Ψυχολογίας και Christopher Peterson το 2004. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα δυνατά σημεία και τις αρετές του χαρακτήρα μας, προκειμένου να τα αξιοποιούμε πλήρως για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, είτε στην προσωπική μας ζωή είτε στην επαγγελματική μας αρένα.

Τα δυνατά αυτά σημεία και οι αρετές του χαρακτήρα που αναγνωρίστηκαν από αυτήν την έρευνα, είναι συνολικά 24 και υπάγονται σε 6 κατηγορίες. Κατά την ανάγνωση αυτών των χαρακτηριστικών προσπαθείστε να έχετε κατά νου, πόσο σας εκφράζουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Κάποιες ερωτήσεις που μας βοηθούν στο να εντοπίσουμε τις αρετές μας και τα χαρακτηριστικά μας είναι:

  • Ποια από τα παρακάτω αισθάνεσαι ότι σου ανήκει;
  • Ποια σε κάνουν να σκέφτεσαι «αυτός είμαι πραγματικά»;
  • Για ποια αισθάνεσαι ενθουσιασμό όταν τα χρησιμοποιείς;
  • Για ποια νομίζεις ότι είσαι αυτό ακριβώς μόλις ακούς τη συγκεκριμένη λέξη;
  • Για ποια σκέφτεσαι ότι είναι αναπόφευκτο να μην τα χρησιμοποιήσεις;
  • Για ποια έχεις την έντονη επιθυμία να τα ενσωματώσεις στον τρόπο που λειτουργείς και πράττεις στην επιχείρησή σου;
  • Ποια από αυτά, όταν τα χρησιμοποιείς αισθάνεσαι δυναμικός και χαρούμενος;

Επικοινωνήστε μαζί μας

Οι 6 κατηγορίες και τα 24 δυνατά σημεία και αρετές είναι τα εξής:

Α. Γνώση και Σοφία. Αφορούν κυρίως τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο απόκτησης της γνώσης.

  1. Η δημιουργικότητα (η πρωτοτυπία, ο καινοτόμος τρόπος σκέψης): Το να σκεφτόμαστε δηλαδή καινούριους και αποτελεσματικούς τρόπους για να κατανοούμε τα πράγματα αλλά και να πράττουμε.

  2. Η περιέργεια (το ενδιαφέρον, το να είμαστε «ανοιχτοί» σε εμπειρίες): Το να βρίσκουμε ενδιαφέρουσες καινούριες εμπειρίες, το να θέλουμε να εξερευνούμε και ν’ ανακαλύπτουμε.

  3. Η κριτική σκέψη: Το να εξετάζουμε τα πράγματα απ’ όλες τις πλευρές, το να αλλάζουμε γνώμη εάν υπάρξουν νέες ενδείξεις, να ζυγίζουμε τις ενδείξεις δίκαια.

  4. Η αγάπη για τη μάθηση: Το να μαθαίνουμε και να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες, θέματα, γνώσεις. Σχετίζεται με την περιέργεια αλλά ενέχει την τάση να προσθέτουμε γνώσεις με πιο συστηματικό τρόπο.

  5. Η προοπτική (σοφία): Ο συνδυασμός της γνώσης με την εμπειρία. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η «σοφία» δε σχετίζεται άμεσα με την ηλικία.

Β. Το Ψυχικό Θάρρος – Η θέληση να πραγματοποιούμε στόχους παρά τις εξωτερικές ή εσωτερικές δυσκολίες.

  1. Η γενναιότητα: Το να μην υποκύπτουμε σε απειλές, προκλήσεις, δυσκολίες ή πόνο. Το να εκφράζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο ακόμα κι όταν υπάρχει αντίσταση.

  2. Η επιμονή: Το να τελειώνουμε αυτό που αρχίσαμε, να συνεχίζουμε παρά τα εμπόδια.

  3. Η τιμιότητα (αυθεντικότητα, ακεραιότητα): Το να είμαστε ειλικρινείς και γνήσιοι, το να δρούμε χωρίς προσποίηση.

  4. Η ζωτικότητα (Ο ενθουσιασμός, η ενεργητικότητα): Το να βλέπουμε τη ζωή με ενθουσιασμό και ενεργητικότητα.

Γ. Ο Ανθρωπισμός – Δυνατά σημεία στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους.

  1. Η αγάπη: Το να εκτιμάμε τις στενές σχέσεις με τους άλλους, ιδίως σε αυτούς με τους οποίους υπάρχει αμοιβαία σχέση φροντίδας.

  2. Η ευγένεια (γενναιοδωρία, συμπόνοια, αλτρουισμός): Το να κάνουμε καλές πράξεις για τους άλλους, να τους βοηθάμε και να τους φροντίζουμε.

  3. Η κοινωνική νοημοσύνη: Το να έχουμε την επίγνωση των συναισθημάτων και των κινήτρων των άλλων ανθρώπων, το να ξέρουμε πώς να προσαρμοζόμαστε σε κοινωνικές καταστάσεις.

Δ. Η Δικαιοσύνη – Δυνατά σημεία στον τρόπο που λειτουργούμε μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

  1. Η ομαδικότητα: Το να συνεργαζόμαστε καλά ως μέλη μιας ομάδας, το να είμαστε πιστοί σε μία ομάδα.

  2. Η δικαιοσύνη: Το να φερόμαστε σε όλους τους ανθρώπους το ίδιο, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

  3. Η ηγετικότητα: Το να έχουμε επιρροή σε μία ομάδα αλλά και καλές σχέσεις.

Ε. Η Εγκράτεια – Δυνατά σημεία που μας προστατεύουν απέναντι στην υπερβολή.

  1. Συγχώρεση: Το να συγχωρούμε αυτούς που μας έχουν βλάψει, το να αποδεχόμαστε τις αδυναμίες των άλλων, το να μην είμαστε εκδικητικοί.

  2. Ταπεινότητα: Το να αφήνουμε τα επιτεύγματα μας να μιλούν από μόνα τους. Το να μην θεωρούμε τον εαυτό μας καλύτερο από ότι είναι.

  3. Σύνεση: Το να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας και να μην παίρνουμε αχρείαστα ρίσκα.

  4. Αυτοέλεγχος: Το να ελέγχουμε τις πράξεις μας, να έχουμε πειθαρχία.

ΣΤ. Η Υπερβατικότητα – Δυνατά σημεία που ενισχύουν σχέσεις μ’ ένα μεγαλύτερο σύμπαν και δημιουργούν «νόημα».

  1. Η εκτίμηση της ομορφιάς, του κάλλους (δέος, θαυμασμός): Το να παρατηρούμε και να εκτιμάμε την ομορφιά και την υπεροχή σε όλους τους τομείς της ζωής από την φύση μέχρι την τέχνη ή την καθημερινή εμπειρία.

  2. Η ευγνωμοσύνη: Το να είμαστε ευγνώμονες για τα καλά που μας συμβαίνουν, το να εκφράζουμε το «ευχαριστώ» μας.

  3. Η ελπίδα (η αισιοδοξία, η πίστη στο μέλλον): Το να περιμένουμε το καλύτερο στο μέλλον και να εργαζόμαστε για να το επιτύχουμε.

  4. Το χιούμορ (η διάθεση για παιχνίδι): Το να μας αρέσει να γελάμε και να παίζουμε, το να φέρνουμε χαμόγελα στα πρόσωπα των άλλων.

  5. Η πνευματικότητα (η πίστη, ο σκοπός): Το να έχουμε συμπαγείς πεποιθήσεις για τον απώτερο σκοπό του κόσμου και το νόημα της ζωής οι οποίες διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας και μας ανακουφίζουν.

Αφού ανακαλύψουμε τα δυνατά μας σημεία και τις αρετές μας απαντήστε στις κάτωθι ερωτήσεις, για να ενεργοποιήσετε περισσότερο την σκέψη σας:

  • Τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει στην καθημερινότητά σου , αν εφαρμόζεις καθημερινά το πιο δυνατό σου σημείο;
  • Τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει στην επιχείρησή σου, ή στην εργασία σου αν εφαρμόζεις καθημερινά τα 10 πιο δυνατά σημεία και τις αρετές του χαρακτήρα σου;
  • Τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει στον τομέα της επιχείρησής σου που έχεις θέσει ως προτεραιότητα, αν εφαρμόζεις καθημερινά τα 5 πιο δυνατά σημεία και τις αρετές του χαρακτήρα σου;

Business Coaching



Μοιράσου αυτό το άρθρο